Wyposażenie restauracji – jakie powinno być?

restauracjaTrudno nam sobie wyobrazić nasze mieszkanie bez porządnej kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty czy nawet niewielkiego kącika gastronomicznego, w którym moglibyśmy przygotowywać sobie drobne posiłki czy też spokojnie spożywać poszczególne dania. O ile oczywiście do prawidłowego funkcjonowania na co dzień potrzebujemy lodówki, piekarnika czy mikrofali, o tyle już tego typu rozwiązania mogą okazać się nie trafione, jeżeli będziemy mieć na myśli jakikolwiek profesjonalny lokal gastronomiczny. Prowadzenie własnej działalności gospodarczej z branży restauratorskiej jest ciężkim kawałkiem chleba, przede wszystkim dlatego, że żeby możliwe było obsługiwanie odpowiedniej ilości klientów, niezbędny jest porządny i solidy sprzęt, który jest w stanie zapewnić sprawne działanie całego przedsięwzięcia.

Zwiększone tempo życia oraz niejednokrotnie konieczność stołowania się poza swoim miejscem zamieszkania sprawia, że lokale gastronomiczne przeżywają prawdziwe oblężenie i muszą być przygotowane do wytężonej pracy na najwyższych obrotach. Wyposażenie restauracji musi być więc proporcjonalnie większe, bardziej funkcjonalne i bardziej wydajne, niż klasyczne sprzęty AGD, które mamy możliwość wykorzystywać w domach. Trzeba pamiętać, że warunki panujące w kuchni lokalu gastronomicznego są skrajnie odmienne od tych, które panują w przydomowych kuchenkach, dlatego też wszelkiego rodzaju urządzenia muszą być bardziej odporne na działanie niekorzystnych elementów środowiskowych. Kuchnia to przede wszystkim miejsce, które jest uznawane za serce i płuca całej restauracji, dzięki któremu możliwe jest odpowiednie karmienie gości. Wiadomo oczywiście, że na sukces całego przedsięwzięcia wpływają także takie elementy, jak chociażby miła obsługa, przyjemne wnętrze, czystość oraz świetna lokalizacja, jednak w pierwszej kolejności restauracja kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem. Jeżeli posiłki będą niedogotowane, nieodpowiednio przyprawione, zimne czy niechlujnie podane, nawet najpiękniejsze wnętrze czy najdroższa zastawa nie sprawią, że klienci będą wchodzić do lokalu drzwiami i oknami. Funkcjonowanie kuchni jest zależne oczywiście także od personelu, ponieważ umiejętności kucharzy niejednokrotnie są nieocenione zwłaszcza, kiedy rzeczy materialne zawodzą, jednak nawet najwytrawniejsi specjaliści od jedzenia nie zdziałają wiele, jeżeli nie będą mieć do dyspozycji pieca konwekcyjno-parowego, zmywarek, patelni, garnków oraz stołów i blatów, na których bez trudu dokonają obróbki żywności.

Wyposażenie restauracji musi być odporne przede wszystkim na wysokie temperatury i intensywną eksploatację, przede wszystkim dlatego, że warunki w takiej kuchni mogą być skrajne – od intensywnej pary wodnej, po silny chłód, z tego też powodu z pomocą restauratorom przyszli producenci sprzętów, wyspecjalizowanych w wyposażaniu gastronomii. Większość tego typu urządzeń powstaje z trwałej stali nierdzewnej, która pozwala nie tylko zachować trwałość poszczególnych urządzeń, ale także umożliwia utrzymanie kuchni w należytej higienie, co jest niezbędne do utrzymania wszelkich możliwych zezwoleń. Restauracja musi być przestrzenią czystą i sterylną tak, aby żadne zanieczyszczenia czy bakterie nie przedostały się do jedzenia, które mogłoby doprowadzić do zatruć czy nawet epidemii wśród osób, które zdecydowały się zjeść posiłek w określonym lokalu, dlatego też wszystkie sprzęty poddawane są regularnej dezynfekcji i czyszczeniu środkami chemicznymi, które mogłyby uszkadzać strukturę sprzętu, gdyby te były mniej trwałe. Stal nierdzewna pozwala na regularne poddawanie jej procesowi mycia, czyszczenia środkami chemicznymi oraz cięcia i krojenia bez szkody dla pierwotnej struktury, nic więc dziwnego, że właśnie ona stała się elementem, który jest najchętniej wykorzystywany do produkcji blatów, akcesoriów oraz garnków.

do gastronomiiWiele osób rozpoczynających dopiero swoją przygodę z branżą restauratorską dysponując ograniczonym budżetem zwykle staje przed koniecznością podjęcia decyzji dotyczącej tego, ile pieniędzy przeznaczyć na dekorowanie i wyposażanie części przeznaczonej dla konsumentów, a ile wydać na niezbędne sprzęty kuchenne. Jak się w praktyce okazuje, więcej korzyści przynosi przeznaczenie przeważającej części finansów właśnie na piece konwekcyjno-parowe, chłodziarki, zmywarki oraz poszczególne akcesoria niezbędne podczas przygotowywania posiłków, przede wszystkim dlatego, że na początku każdego biznesu gastronomicznego to kuchnia jest najważniejsza i to ona może sprawić, że klienci bardzo chętnie będą się w określonym miejscu stołować, nawet jeżeli będą musieli jeść posiłki na tańszych stołach i krzesłach. Dekoracje do lokalu nie muszą być wcale drogie, przede wszystkim dlatego, że najczęściej liczy się sam pomysł na wnętrze. Charakter restauracji uzależniony jest nie tyle od nakładów finansowych, ale od specyficznego klimatu oraz pomysłu na biznes. Bardziej opłacalne jest więc przyciągnięcie klientów świetną kuchnią, a następnie – w trakcie rozwoju przedsięwzięcia – wyposażanie części przeznaczonej dla konsumentów. Oczywiście taki dylemat nie będzie dotyczył osób, które nie muszą oszczędzać i mają wystarczająco duży budżet, najczęściej jednak konieczne jest cięcie kosztów i umiejętność rezygnowania z jednej rzeczy na korzyść innej.

Prowadzenie restauracji jest niezwykle odpowiedzialnym i trudnym zadaniem, wymagającym nie tylko dużego zaangażowania finansów właściciela, ale także energii całego personelu. Właściciel restauracji musi brać pod uwagę nie tylko to, jakie wyposażenie restauracji będzie najlepsze dla jego lokalu, ale także w jaki sposób przyciągnąć klientów, jakie kwestie prawne muszą być wzięte pod uwagę, żeby możliwe było skuteczne prowadzenie biznesu ze wszystkimi niezbędnymi zezwoleniami oraz jakie stoły nierdzewne, stoły robocze dla kucharzy, garnki, patelnie i wszelkie urządzenia gastronomiczne powinny się znaleźć w kuchni, żeby wszystko funkcjonowało tak, jak należy. Restauracyjna kuchnia musi być przede wszystkim sterylna i nowoczesna, aby spełniała najwyższe standardy stawiane tego typu pomieszczeniom, dlatego też sprzęt, który będzie się w niej znajdował musi być skrajnie różny od tego, który znajduje się na stanie w naszych domach i mieszkaniach.

losowy artykuł

Stojaki rowerowe w przestrzeni miejskiej

Przestrzeń miejska jest kreowana zarówno przez władze miejskie a jednocześnie przez firmy. Jednocześnie obecnie coraz więcej firm dba o wygląd przestrzenie przed budynkami firmowymi, co pozwala na zapewnienie zarówno estetycznej a jednocześnie funkcjonalnej przestrzeni. W tym względzie mała architektura może być użytkowana w celu zapewnienia tworzenia  stylowych przestrzeni, które mogą pozytywnie wpływać również na wizerunek firm.